10/22/2012

Kiusaaminen; identiteetin kadottaja

Kiusaaminen on ollut aina lähellä omaa elämääni, olen kokenut sen ja katsonut sen tapahtumista omassa elämässäni 6 vuotta. Elämäni oli murskana ja se poisti elämästäni monta tekijää ja positiivista hetkeä.
Kiusaamisen myötä samalla oman identiteetin menettäminen on lähellä.
Onko kiusaamisen ja oman identiteetin etsintä niin sidoksissa toisiinsa, että se hukuttaa itsestään niin paljon?
Oma seksuaalisuus on epävarmaa, jokapäiväiset teot tuntuvat virheliikkeiltä, jokaista tekoa ja ajatusta tuomitaan ja katsotaan pahalla. Varsinkin Suomessa. Suomi on tasavertaisuudestaan huolimatta tuomitseva maa, sillä et voi olla varma ihmisten reaktioista seksuaalisuuteesi, etkä voi olla varma miten he reagoivat siihen kun kerrot olleesi kiusattu. Et kiusaamisen myötä kaipa sääliä, jos olet päässyt siitä yli. Kaipaat tukea ja turvaa, mutta et sääliä.

Oman identiteetin etsintä ja minuuden selkeä hahmottaminen on vaikeutunut vuosien varrella, enkä vieläkään ole täysin varma kuka olen. Jason Somerville kertoo olevansa homoseksuaali, luettuani artikkelin tästä huomasin sen samalla olleen tälle miehelle paras teko. Hän pelkäsi ennen paljastustaan pohtien pokerielämäänsä ja samalla homoseksuaalisuuden paljastamisen vaikuttavan hänen elämäänsä pahasti. Toisin kävi. Mutta pöytä minkä ääreen ihmiset kokoontuvat, katsovat toisiaan silmiin, keräävät taitonsa äärimmilleen ja taistelevat pokerin maailmanmestaruudesta ei muutenkaan tulisi katsoa kenenkään seksuaalisuuteen tai muuhunkaan ihmisen ulkoiseen/sisäiseen seikkaan. Voiko siis seksuaalisen identiteetin rakentaminen olla elämässä pelon esiaskel?

Missä määrin ihmisen uran jatkuvuus ja oma identiteetti rinnastetaan kiusaamiseen? Pelko siitä, että oma onnellisuus vaikuttaa tulevaisuuden rakentumisessa on sinänsä harmi minusta. Mielestäni oma identiteetti tulisi kasata ennenkuin voi olla onnellinen ja siihen voisi auttaa vain se, että kaikille saataisiin tarjota turvallinen elämä. Kiusaamista tulisi pyrkiä vähentämään. Tällä tavoin loisimme parempaa perustaa meidän tasavertaiselle maallemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti